Bahan-Bahan: | |
1 ekor ayam (dibersihkan & dipotong kecil-kecil) garam secukup rasa 4 sudu besar minyak makan 1 cawan teh pati santan Air limau 1 biji limau nipis | Bahan Giling: 15 ulas bawang merah 5-6 batang lada merah 8 ulas bawang putih 2 cm kunyit hidup |
Cara: | |
Satukkan bahan-bahan giling & garam. Lomor rata-rata ke atas ayam & ketepikan selama 3-4 jam. Pijarkan minyak diatas api yang besar. Goreng ketulan-ketulan ayam hingga garing & rata kuningnya.Kecilkan api. Masukkan pati santan & didihkan perlahan-lahan dengan bertutup hingga empuk. Masukkan air limau nipis & sesuaikan rasanya. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih atau roti. | |
Cadangan Hidangan: | |
Untuk 4 orang saja |
Saturday, August 13, 2011
Ayam Berempah
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment